Eerste helft 2012

Vannacht is 2012 halverwege. Een mooie tijd om terug te kijken op een half jaar dierenambulance voor mij persoonlijk.

In deze periode heb ik 134 dieren onder mijn hoede gehad.

Als ik een top 5 zou maken van de meest voorkomende ritten dan ziet deze er zo uit:

  1. Zwerfhond: 21 dieren
  2. Duif: 20 dieren
  3. Eend: 12 dieren
  4. Aangereden kat: 9 dieren
  5. (gedeelde plek) Zwerfkat/Meerkoet: Beide 8 dieren

#3 is een beetje vertekend omdat er een keer sprake was van een rit waar 8 eenden bij betrokken waren. Als je dit buiten beschouwing zou laten dan komt op de vijfde plek de kraai met 6 dieren.

Een bijzonder diertje kwam ik overigens ook tegen. Dit was namelijk een waterral. Deze watervogels komen eigenlijk alleen voor in ‘natte’ gebieden met veel riet. Dat ik het dus in de stad aantrof was bijzonder.

In twee situaties, die ik hier niet ga benoemen, stuitte ik op een situatie waarbij ik de dierenpolitie heb ingeschakeld. Naar mijn weten zijn beide situaties gunstig afgelopen en heb ik verder dierenleed kunnen voorkomen. Ik zou het daarom ook enorm jammer vinden als een nieuw kabinet zou besluiten om de dierenpolitie op te heffen. Persoonlijk ben ik een vel tegenstander van de idealen die de PVV uitdraagt, maar het inroepen van de dierenpolitie vind ik hun enig goede plan tot nu toe. De PVV heeft bij mij de afkorting Partij voor het Verraad en Verderf gekregen. Deze past hun beter dan het origineel. Ik hoop ook ten stelligste dat deze partij verdwijnt.

Na deze, korte en zeldzame (politieke) uitspatting, weer terug naar het onderwerp waar ik het liefst over schrijf.

Ik merk dat de trend zich doorzet dat de diensten drukker worden. Het gemiddelde van het aantal dieren per dienst neemt de laatste tijd toe. Van begin juni 2011 tot nu heb ik gemiddeld 5,89 dieren per dienst gezien. Als ik dat vergelijk met de periode september 2009 – september 2010, waren dit er 3,98 per dienst. Als ik de 50 dieren buiten beschouwing laat die ik tijdens nieuwjaarsnacht gered heb, dan kom ik alsnog uit op 5,16 dieren per dienst.

Als ik kijk naar enkele meest voorkomende ritten dan zie ik een toename in het aantal zwerfhonden en zwerfkatten, maar ik zie een afname van het aantal aangereden dieren. Deze dingen kan ik niet verklaren. Waar ik wel een duidelijk patroon in zie is de toename in de ritten voor vogels. Dit heeft voornamelijk te maken met het weer.

Het weer en het sobere beleid van de overheid betreffende wilde dieren heeft ook geresulteerd in een toename van ritten betreffende deze dieren. Met wilde dieren bedoel ik in dit geval herten en vossen.

Sinds september 2009 ben ik de statistieken bij gaan houden. Deze maand ben ik de 500 dieren gepaseerd. Mijn 500′ste dier was een zwaar gewonde duif. Helaas heb ik niets meer voor deze duif kunnen doen dan euthanasie bij de dierenarts. Inmiddels staat de teller op 531 dieren.

 

If you enjoyed this article, Get email updates (It’s Free)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>