Deel 3: agressie rond het speelveld

Afgelopen weekeinde heb ik met verbijstering en afschuw gekeken naar de samenvattingen van de gespeelde wedstrijden in het profvoetbal.

Kritiek op beslissingen van de scheidsrechter waren weer van vele kanten te horen en te zien: sportcommentatoren, spelers, trainers en zelfs het hoofd scheidsrechterszaken KNVB, hier kom ik later even op terug, lieten zich niet ongehoord.

Twee wedstrijden van afgelopen weekeinde wil ik even terughalen. Tijdens deze twee wedstrijden heb ik een paar dingen gezien welke juist niet meer thuis zouden horen in het profvoetbal omdat dit een verkeerd signaal afgeeft naar het betaald voetbal.

De eerste wedstrijd is Feyenoord tegen ADO Den Haag. Naast het feit dat de scheidsrechter Ruud Bossen er flink van langs kreeg door de sportcommentatoren, was het ook een grimmige wedstrijd met twee rode kaarten en enkele situaties die ook rood hadden moeten zijn. Ik ben een neutrale kijker maar ik vind dat er ten aller tijde respect naar elkaar moet zijn en dat provocerend gedrag niet op het voetbalveld thuis hoort.

De tweede wedstrijd is opmerkelijk omdat zelfs het hoofd scheidrechterszaken van de KNVB zich negatief uitlaat over een beslissing van de scheidrechter. Het betreft hier de wedstrijd FC Groningen tegen VVV-Venlo. De scheidsrechter Serdar Gözübüyük, een van de meest gewaardeerde scheidrechters van dit moment, liet tijdens de wedstrijd een ‘Respect’ bandje zien aan de trainer van FC Groningen nadat hij zijn ongenoegen had getoond over een beslissing van de scheidsrechter. Normaal gesproken kan een scheidsrechter een trainer vermanend toespreken of hem naar de tribune sturen. Ditmaal loste Serdar dit op een originele manier op.

In het amateurvoetbal was afgelopen weekeinde het laatste weekeinde voor de winterstop. Halverwege januari wordt er weer begonnen, mits het weer dat voorkomt natuurlijk. De wedstrijd die ik floot ging met onderling veel respect. Hopelijk blijft dit langer zo.

Ik hoop niet dat ik vaker een stukje hoef te schrijven over dit onderwerp. Ik ben en blijf benieuwd naar jullie ideeën en reacties over dit onderwerp.

If you enjoyed this article, Get email updates (It’s Free)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>