Trieste realiteit: agressie op en rond het voetbalveld

Met afschuw en walging heb ik de afgelopen dagen de media berichtgeving gevolgd.

Als amateur (jeugd-)voetbalscheidsrechter raakt het volgende voorval van vorig weekeinde mij diep:

Tijdens een wedstrijd van de B-jeugd van een amateur voetbalvereniging uit Almere, komt een van de assistent-scheidsrechters, zo heet een grensrechter officieel, ten val. Hierom wordt deze man, de 41-jarige Richard Nieuwenhuizen, uitgelachen. Als hij hier iets over zegt ontstaat een worsteling. Hierbij wordt Nieuwenhuizen meerdere malen geschopt en geslagen. Deze verwondingen bleken dusdanig ernstig dat hij enkele uren na dit incident plotseling instort en nooit meer wakker zal worden.

De jongeren die deze vreselijke daad hebben gepleegd wordt doodslag ten laste gelegd. Ik zal het proces uitvoerig blijven volgen.

In de media zijn hevige discussies ontstaan over hoe we dit probleem zouden moeten aanpakken. Helaas, agressie zie je tegenwoordig overal. Ik zie dat ook buiten de voetbalvelden.

Zelf ben ik als voetbalscheidsrechter ook wel eens tegen agressie richting mijn persoon tegengekomen. Ik schoom er niet voor om in zo’n geval een wedstrijd te staken, al is dat op het laagste niveau en praat men over (kleine) kinderen. In mijn carriëre heb ik nu drie keer meegemaakt dat ik een wedstrijd voortijdig beëindigd heb. Een wedstrijd betrof een seniorenwedstrijd en de overige twee waren jeugdwedstrijden (eenmaal B-jeugd, eenmaal D-jeugd). Het zijn vaak geen eens de spelers die oorzaak zijn van het staken van een wedstrijd. Bovengenoemd incident uiteraard wel. Twee van de drie wedstrijden die ik voortijdig heb beëindigd hadden te maken met omstandigheden waar de spelers niets aan konden doen. Tot op zekere hoogte natuurlijk.

Wat wel in alledrie de gevallen mijn motivatie was om te staken was agressie, danwel naar mijn persoon danwel naar spelers.

Als het aan mij ligt verdiend voetbal een vernieuwing van de spelregels. Deze zijn door de moderne tijd ingehaald en verdienen op sommige punten verbetering. Zo zou je naast de de afgelopen jaren voorgestelde aanpassingen van doellijn controle en de invoering van twee extra assistenten voor de scheidsrechter, ook kunnen nadenken over het invoeren van een tijdstraf. In het amateurvoetbal is dit al mogelijk. Men kan een speler voor vijf minuten naar de kant sturen. Een kaart kan dan nog achterwege blijven. Ik zou dit graag ook in het betaald voetbal willen zien. Een gele kaart is dan automatisch ook vijf minuten aan de kant. Een speler zal dan eerder uitkijken voordat hij een overtreding maakt.

In het amateurvoetbal zou ik pleiten voor de invoering van zogenaamde stewards. Dit zijn vrijwilligers van de thuisvereniging die tijdens elke wedstrijd het publiek in de gaten houd en ook iedereen aaspreekt die in de ogen van de steward te ver gaat.

In andere sporten zie ik ook wel agressie op en rond de velden maar is er meer geregeld of hebben de scheidrechters meer respect. In rugby en hockey zijn de regels wat contact met een scheidrechter zeer beperkt. Spelers die over de scheef gaan worden streng gestraft. Bij het voetbal zou ik graag iets soortgelijks willen zien.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën over hoe wij dit probleem zouden kunnen aanpakken.

If you enjoyed this article, Get email updates (It’s Free)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>